De vigtigste knob og stik

Når man laver lejr med naturmaterialer og reb, er det vigtigt at kunne nogle essentielle knob, stik og knuder, for at tingene holder. Man kan komme langt med lidt opfindsomhed, men man ender ofte med at spilde både tid og ressourcer, når man ikke gør det ordentligt fra starten af, så her kommer lige de vigtigste knob og stik, som du bør kunne lave med bind for øjnene:

  • Råbåndsknob + Kirurgisk knude
  • Flagknob
  • Tømmerstik
  • Dobbelt halvstik
  • Pælestik

Der kommer billeder af de forskellige stik, så snart vi har dem klar :)

Råbåndsknob er vores allesammens "standard knude" for at binde to snore eller reb sammen; men det kræver, at de to ender er ca. lige tykke. Ønsker man, at knuden skal have ekstra styrke, kan man binde en kirurgisk knude (kirurgknob) i stedet for, som egentlig bare har en ekstra tørn i første omgang, hvilket holder snoren meget bedre sammen.

Har man fx en tynd snor, som skal bindes sammen med et tykt reb, så er det meget bedre at bruge et flagknob. Flagknob fungerer også godt med andre materialer, fx et metaløje.

Fra at binde to ender sammen, hvilket vi kalder knob, går vi nu over til stik, hvor vi kun bruger den ene ende af snoren eller rebet.

Tømmerstik og Dobbelt halvstik er uundværlige, så snart du skal arbejde med rafter, og man bruger generelt disse stik hele tiden!

Tømmerstik bruges til at starte en besnøring (altså det at binde to eller flere rafter sammen) og er simpelthen så smart, at selve "knuden" holder sig stram, så længe snoren er stram; men man kan let binde stikket op, når man løsner snoren igen. Laver man et tømmerstik omkring en bunke brænde eller et par rafter, kan man let transportere det hele, uden det løsner sig, og man kan let få det fri igen, når man vil.

Dobbelt halvstik bruger man så til at afslutte en besnøring, fordi den netop holder sig stram fra trækket i den eksisterende besnøring. Den "frie ende" af rebet er blot til overs og spiller stort set ingen rolle for, om besnøringen holder.

Den sidste ultra vigtige "knude" er Pælestikket! Det geniale ved pælestikket er, at man kan lave en løkke, som ikke flytter sig på rebet eller bliver mindre og strammer sig om pælen, når man trækker i enden. Pælestikket er nok det mest avancerede af de 5 nævnte knob og stik; men med lidt øvelse, kan du sagtens lære at binde det selv i pressede situationer.