Dannelsesrejsen

Dannelse handler om alt det, der gør dig til et helt menneske. På Kalø Højskole inviterer vi dig med på din helt egen dannelsesrejse, hvor vi sammen stiller de store, svære og kloge spørgsmål til livet og forsøger at forstå den sammenhæng, vi er en del af.

Dannelsesrejsen

Det handler om filosofi, etik, bæredygtighed, kunst og kultur. Det handler om at udvikle en karakter - ikke om at blive bedømt med en karakter. Det handler om at suge til sig og opnå både indsigt og udsyn.

Undervejs i dit ophold tager vi naturligvis selv ud og mærker verden på en dannelsesrejse i Europa. I mødet med andre mennesker, kulturer og idéer bliver vi nemlig klogere på, hvem vi selv er.

En dannelsesrejse anno 2022

I forsøget på at finde svar på livets store spørgsmål har mennesket altid rejst. Idéen om en dannelsesrejse er derfor gammel. Tilbage i 1500-tallet tog unge adelige på dannelsesrejser ud i verden for at opnå indblik og indsigter. Her skulle man i mødet med filosofi, forskning, sprog, kunst og kultur udvikle –  danne –  sin personlighed som en vigtig del af sin uddannelse.

På Kalø Højskole vil vi forsøge at genskabe dannelsesrejsen anno 2022. På vores dannelsesrejse skal vi beskæftige os med nogle af de problemstillinger, som vi modernitetens mennesker står over for i dag. Det gør vi ud fra en idé om, at en stadig mere kompleks verden ikke kræver hurtige holdninger og ensidige verdensanskuelser, men skal mødes med en fordybelse, der tager sig tid, og en interesse for andre og nye perspektiver, der kan udfordre og slå fra sig.

I en ny verden, hvor de gamle begreber om kulturen og naturen, kønnet og seksualiteten, friheden og lykken flyder ud og gør krav på en seriøs update, tager vi på Kalø Højskoles Dannelsesrejse tingenes tilstand op som en udfordring. Sammen tager vi livtag med vores moderne “problemer” og danner holdninger om det.

Kursets indhold

På Dannelsesrejsen arbejder vi blandt andet med følgende emner:

• Filosofi, etik og eksistens
  • Litteratur og film
  • Kultur og antropologi
  • Politik og debat
  • Køn, seksualitet og identitet
  • Natur, klimakrise og bæredygtighed
  • Menneskerettigheder og flygtninge
  • Ondskaben, lykken, meningen og meget mere!

Som elev på Dannelsesrejsen vil du opleve en varieret undervisningsform. Vi vil både have debatter og oplæg, tage på ekskursioner og besøg samt sætte eksperter stævne og høre dem fortælle om de temaer, vi beskæftiger os med og forsøger at blive klogere på.

Vi vil arbejde med forløb og projekter og arrangere små events. Vi vil diskutere aktuelle problemstillinger og holde os opdaterede på, hvad der foregår i verdenen omkring os – og vi vil opsøge kunsten, litteraturen, musikken, billedkunsten m.m., for at opnå indsigter gennem andre kanaler og medier.

Smag på det hele!
Som elev på Dannelsesrejsen tager vi jævnligt på ture og udflugter, der giver oplevelser og gør os klogere. Vi besøger blandt andet kulturinstitutioner som ARoS Museum of Modern Art og Moesgaard Museum, ligesom vi også tager til forestillinger på store og små teatre, i biografen eller til koncerter, til foredrag eller mellemfolkelige debatter.

I løbet af kurset på Dannelsesrejsen rejser vi også ud og ser os omkring og går på opdagelse i de store kulturevents og kulturfestivaller, Danmark har at byde på. Og så slutter vi selvfølgelig det hele af med en vaskeægte dannelsesrejse ud i Europa.

Vi deltager i arrangementer som eksempelvis Folkemødet, Ungdommens Folkemøde, CPH:DOX og Aarhus Festuge og møder spændende gæster og institutioner som UngEnergi, Extinction Rebellion, Greenpeace, Emma Holten, Friland, Grobund, politikere og kunstnere.

Glæd dig til masser af fede kulturarrangementer, foredrag, events og interessante diskussioner!

Byg dit eget ophold
På Kalø Højskole får du stor frihed til at sammensætte dit eget forløb ud fra vores brede udbud af fag. Du kan også udvide din Dannelsesrejse ved at bygge på med nogle af vores mange spændende valgfag. Oplagte tilvalg kunne være:

• Psykologi
  • Filosofi
  • Filmklub
  • Kreaværksted
  • Keramik
  • Yoga og mindfulness
  • Kor
  • Skriveværksted
  • ...eller noget helt andet. Det er op til dig!

På Kalø Højskole har vi de perfekte rammer for din dannelsesrejse. I dagligdagen bliver du en del af en skole, der, foruden en masse danske elever, også rummer 20-25 internationale elever. Dermed får du fantastiske forudsætninger for at forstå dig selv og dit verdensbillede i relation til andre kulturer. Vi har et stort bibliotek, kreative værksteder, musiklokaler og masser af plads til store tanker.

Fleksibelt skema med plads til fordybelse
På Kalø Højskole lægger vi vægt på, at dit skema både skal give plads til fordybelse og til at prøve mange forskellige fag. Derfor er vores skema bygget op med fleksibilitet, så du både kan målrette dit ophold efter dit linjefag eller gå på opdagelse i vores mange forskellige typer valgfag inden for outdoor, natur, sport, musik, mad, filosofi, politik mm.

Se alle valgfag her.

Pladser og priser
Der er stadig ledige pladser på Dannelsesrejsen på efterårsholdet 2022 med start i august (19 uger).

Se mere om priser her.
Kontakt os for mere information her.
Tilmeld dig Dannelsesrejsen her.

Dannelsesrejse

”Dannelsesrejsen er for dig, der kan lide at stille de store spørgsmål. Vi forsøger at finde en mening med galskaben og fordyber os i tanker, kultur og kloge ord,„

Michael, underviser på Dannelsesrejsen
  • Dansk Sprog og Kultur