Gå til Island efter fisk

Gå til Island efter fisk

Spil for 2 personer (evt. turnering), ca. 5 minutter, udendørs

Her er en gammel leg fra vikingetiden, som helt klart stadig holder 100. At “gå til Island efter sild” er en egentlig en dyst, hvor det gælder om at flytte en træklods så langt ud som muligt, uden at røre jorden, og uden at stregen bliver overtrådt. Det kræver balance og en anelse styrke, og så kan det være en fordel at have lange arme og ben :)

Alt, hvad man skal bruge, er 3 træklodser (ca. 10 cm høje), og en lille bom af 2 korte pinde (ca. 10 cm. over jorden) og en overligger på ca. 1 meter. Overliggeren kan enten være en pind eller en snor med et lod i hver ende; men vores erfaring er, at en vandret pind virker rigtig godt, da den er nem at sætte op og meget sensitiv overfor “snyd”.

Egentlig er legen tiltænkt som en dyst mano o mano, hvor de to kompetanter på skift skal forsøge at flytte “silden” længere og længere ud. Man skal holde fødderne bag bommen og må kun bruge de 2 hjælpeklodser som støtte for hænderne til at kravle ude og placere den sidste klods. Silden skal stå op, og vælter den, mens man kravler tilbage, må man ud igen for at rejse den op. Når en spiller er helt tilbage bag bommen, giver han hjælpeklodserne til sin modstander, som så skal forsøge at flytte silden længere ud.

Spillet varer indtil en af spillerne ikke kan flytte silden længere ud, eller han vælter bommen ned, så pas på fødderne og bukserne.