GRO

GRO

 

På vores linjefag GRO får du jord under neglene, perspektiv på livet og kommer helt tæt på naturen.

Med Permakulturen som ramme for det gode, bæredygtige liv arbejder vi på flere niveauer med selvforsyning, bevidstgørelse, håndtering af klimakrise og naturforståelse.

I vores have har vi både skovhave, køkkenhave og to drivhuse, hvor vi arbejder med naturens spisekammer, og her eksperimenterer vi med gravefri dyrkning og forskellige måder at bygge en have op på. Haven designes, skabes og vedligeholdes af dig som GRO-gartner og overdrages fra et hold til det næste hold, så du dermed sætter dit blivende præg og kan komme tilbage 5, 10 eller 50 år efter og plukke bær af en busk eller frugt fra et træ, du plantede.

På GRO arbejder vi med at bevidstgøre os selv om vores handlinger i livet. Vi udvider vores horisont ved at diskutere og perspektivere vores forhold til den natur, vi er en del af og ser på, hvordan vores liv helt praktisk kan indeholde mere nærvær, overskud, ejerskab og mindre stress og bekymringer.

Og så gør vi grønne holdninger til grønne handlinger, når vi arrangerer en bæredygtig festival, laver økologisk markedsdag, bygger med genbrugsmaterialer og laver rejser, ture og temadage, der inspirerer os til at leve i overensstemmelse med naturen og den verden, vi er en del af.

Kort sagt handler GRO om at få planter, projekter og personer til at spire og vokse!

Det kan du opleve på GRO

Det kan du opleve på GRO

Grønne holdninger er ikke det samme uden grønne handlinger. Derfor arbejder vi på GRO hele tiden med at skabe forandring i det helt nære - og bevidsthed om udfordringerne i det helt store. På GRO arbejder vi med følgende kerneområder:

Permakultur: Design den selvforsynende have og tag permakulturcertifikat som del af undervisningen
Med Permakultur kan vi finde svar på, hvordan vi kan gøre meget mere godt, frem for bare mindre dårligt her i verden. Så på GRO er vi løsningsorientede og tager med Permakulturen en etisk og holistisk tilgang til at skabe et bæredygtigt liv for os selv, planeten og alle omkring os (såvel mennesker, dyr og planter). Vi lader naturen, videnskaben og sund fornuft være vores guider til at se verden i et større perspektiv, mens vi finder de bedste og mest indflydelsesrige måder at skabe handling på. Dertil bruger vi permakulturens redskaber til konkret at arbejde med at designe et balanceret liv.

Fra efteråret 2024 bliver der en særlig mulighed for at tage Permakultur Design Certifikat (PDC) i forbindelse med kursusforløbet. Ud over den almindelige undervisning vil du i givet fald på temadagene dygtiggører dig i permakulturdesign og til sidst stå med et certifikat, som er anerkendt på tværs af landegrænser.

Skovhaven: Dyrkning af flerårige grønsager med naturen som dyrkningsmodel
En skovhave er en bæredygtig måde at dyrke mad på, hvor vi efterligner et frodigt skovbryn. Det vil sige, at vi favoriserer flerårige planter, så der er mindst muligt arbejde for os med maksimalt udbytte af mad. Skovhaven, vi er ved at anlægge, kommer til at stå i mange generationer fremover, og du kommer til at have stor indflydelse og bestemmelse over skovhaven, så du både får ejerskab og har mulighed for at give videre til andre efter dig. Her bruger vi mange timer, hvor vi arbejder helt lavpraktisk med anlæggelse, planteopformering og plantesammensætning. Og så undersøger vi hvordan dyr (vi har bier, høns og får senere løbeænder) er en del af et økosystem med mange flere eller andre formål end som mad for os.

Køkkenhaven: Gravefri økologisk dyrkning af enårige grønsager
Vores køkkenhave og drivhuse venter bare på, at du kommer og bruger det hele som legeplads! Vi sår, forspirer, dyrker og høster vores egne grøntsager. Og så nørder vi med jord, mikroorganismer og gravefri dyrkning. Kom og mærk glæden ved at følge din helt egen økologiske gulerod fra muld til mund!

Perspektiv: Skab en bæredygtig fremtid
Bæredygtighed er omdrejningspunktet i alt det, vi laver på GRO. Derfor undersøger og diskuterer vi vores forhold til naturen og lader os inspirere af alternative livsformer og samfund i jagten på en mere bæredygtig fremtid. Vi ser på hvordan andre arbejder med grøn udvikling og cirkulært samfund. Men måske vigtigst af alt arbejder vi med at skabe positiv forandring for os selv, så vi får lyst til at gøre en forskel for andre. 

Bæredygtig byggeri
Ud over at skaffe rent vand og næringsrig mad er det vigtig for overlevelsen og selvforsyningen at kunne bygge sit eget hjem eller et hjem for andre f.eks. høns eller ænder. Du vil få kenskab til de vigtigste værktøjer og prøve kræfter med forskellige projekter med bæredygtige eller genbrugelige materialer for på den måde at nedsætte vores klimamæssige fodaftryk.

 

ÅRSHJUL
På Gro vil du fordybe dig i den årstid, hvor dit ophold er, men vi sørger for at du for overblik og forståelse af hele året, så det er muligt at starte dit eget sted, om det så er en have, mini-landbrug eller en vindueskarm midt i byen.

Vil du gerne udvide dine praktiske kompetencer og sikkerhed ud i dyrkning og selvforsyning, er det helt oplagt at tage et længere ophold på 10 måneder for at få hele dyrkningssæsonen med og dermed være med praktisk til både at skabe bede, så, passe, plante og høste egne afgrøder og dermed få en helstøbt forståelse og praktisk erfaring af hele årets gang i selvforsyningens tegn.

Endvidere er det som tidligere GRO-elev muligt at arbejde hen over sommeren som GRO-gartner.

 

Årets gang i GRO-haven:

På GRO har forårshold og efterårshold rigtig meget til fælles, men da GRO følger naturens gang, er der dog nogle uundgåelige praktiske forskelle.


Forår

Anlæggelse af ”lag”-bede

Skabe bede ved brug af kartoffelsætning

Såning og forspiring af flerårige og enårige grønsager

Udplantning og pasning af flerårige og enårige grønsager

Høst fra skovhaven

Lave stiklinger

Te-høst

Efterår

Forspiring af flerårige grønsager, buske og træer

Såning af efterafgrøde

Dyrkning af svampe

Hvidløgssætning

Plantning af træer og buske

Høst fra køkkenhaven og skovhaven

Indsamling af frø

 

Byg dit eget skema

Sammensæt dit helt eget ophold og byg videre på din GRO-profil med oplagte tilvalg: 

Sank: Bæredygtig brug af naturens råvarer
Kalø Højskole ligger i Nationalpark Mols Bjerge omgivet af skov, strand og eng. Her går vi på opdagelse i naturens eget spisekammer, når vi sanker spiselige planter, svampe, bær, nødder, rødder, tang, muslinger og medicin.

Fadeburet: Bryg, sylt, fermentér og forlæng sæsonen
I vores fag ”Fadeburet” eksperimenterer vi med forskellige former for konservering. Vi sylter, fermenterer, tørrer og forarbejder vores egne grønsager og sankede planter og svampe fra skov, eng og strand, så vi forlænger sæsonen og mindsker madspild. Og så brygger vi
blandt andet vores egen kaffe, te, gin og kombucha, så vi ikke dør af tørst undervejs. Skål!

Medicinske urter og naturlige produkter
Lav din egen håndsæbe, bodyscrub, firecider og plejende cremer. Vi bliver klogere på naturens egne plejeprodukter og forskellige urters medicinske egenskaber. Og så sanker vi urter, blomster, rødder og bær og fremstiller vores egne produkter af naturlige råvarer. 

Bæredygtigt byg
En pizzaovn af ler og vinflasker, en hønsegård af genbrugstræ eller et væksthus af gamle vinduer. Kun fantasien sætter grænser, når vi bygger, ombygger, genbruger og upcycler gamle ting til nye projekter. Du lærer at bygge bæredygtigt og får kendskab til det vigtigste værktøj, så du selv kan kaste dig over kommende projekter.

Eller måske keramik, pileflet, strik, bushcraft og naturhåndværk, naturvandringer, psykologi, yoga og mindfulness friluftsliv, filosofi eller noget helt helt andet.

Se eksempler på alle vores valgfag her.

Faglig ekspertise og fantastiske rammer
På Kalø Højskole kommer du helt tæt på naturen og får faglig ekspertise og fantastiske rammer for at eksperimentere og skabe. Vi bor i noget af Danmarks smukkeste natur, midt i Nationalpark Mols Bjerge omgivet af både skov og strand. Og så har vi vores utrolig smukke store park som centrum, der bare venter på, at du kommer og bruger det hele som legeplads!

Og så tager vi naturligvis på bæredygtige studieture ud i Europa, så vi også får internationalt perspektiv på udfordringerne. 


Pladser og priser
Der er stadig ledige pladser på GRO-linjen i efteråret 2024 (19+1 uger).
Det er muligt at tilkøbe en ekstra rejseuge i slutningen af opholdet. 

Se mere om priser her.
Kontakt os for mere information her.
Tilmeld dig GRO her. 

GRO

”På GRO dyrker vi glæden ved at få ting til at spire og vokse. Så vokser vi nemlig også selv som hele og handlekraftige mennesker. „

Marie, underviser på Kalø Højskole
  • Dansk Sprog og Kultur
  • Outdoor
  • Dannelsesrejsen
  • Valgfag
  • Studieture